Bespaar op je energiefactuur : vraag een gratis energiescan! 

Heb je een hoge factuur voor gas en/of elektriciteit?  Wil je weten waarom jouw energiefactuur zo hoog is?  Of hoe je je energiefactuur kan laten dalen?
Laat een gratis energiescan uitvoeren!  Je haalt er sowieso voordeel uit.

Wat houdt een energiescan in?

Een energiesnoeier komt bij je thuis en bekijkt  waar in je huis er veel energie verbruikt wordt.  Ze besteden aandacht aan de afstelling en ouderdom van je huishoudelijke toestellen, je verbruiksgedrag, je verwarmingsinstallatie, de beglazing en isolatie van je woning. Meteen krijg je heel bruikbare tips om zelf aan de slag te gaan. Wist je dat je 70 euro per jaar bespaart door de verwarming al op nachtstand te zetten één uur voor je gaat slapen?  Of dat de laders van je gsm, tandenborstel, printer, babyfoon, kruimeldief  toch stroom verbruiken als je ze niet gebruikt, zelfs als ze volledig opgeladen zijn? Door ze uit te schakelen, bespaar je tot 100 euro per jaar. 

Waar nuttig, plaatst de energiescanner gratis energiebesparende materialen (spaardouchekop, spaar- of ledlampen, radiatorfolie, buisisolatie, stekkerblok met schakelaar, timers …) ter waarde van 20 euro. Heb je je jaarafrekening bij de hand?  Op basis van de V-test* kom je ook te weten welke energieleverancier de goedkoopste is en hoeveel je jaarlijks kan besparen. 

Te veel informatie? Geen nood, je leest alles rustig na in jouw gepersonaliseerd verslag met energietips en besparingsmogelijkheden. Hiermee aan de slag gaan levert je gegarandeerd een lagere energiefactuur op.

Na deze basisscan, kan je nog een opvolgscan aanvragen voor bijkomende aanpassingen. Zo wordt bijvoorbeeld het verbruik van je oude koelkast of diepvriezer gemeten en wordt berekend hoeveel je bespaart bij de aankoop van een nieuwe energiezuinige koelkast. Een oude koelkast met een D-label vervangen door een energiezuinig model met een A, A+,A++-label levert je jaarlijks 84 euro op. Maar ook bij grotere werken kan je rekenen op de Energiesnoeiers. Ze begeleiden je bij de plaatsing van dakisolatie, hoogrendementsbeglazing of een energiezuinige verwarmingsinstallatie. Je krijgt informatie over premies en ondersteuning tijdens het hele proces.

Wie kan een energiescan aanvragen?

Recent werd de doelgroep voor de gratis energiescan uitgebreid.  Behoor je tot  een van onderstaande categorieën, dan  kan je een gratis energiescan aanvragen :

  • Personen met een jaarlijks belastbaar gezinsinkomen van maximum 30 060 euro;
  • Personen die recht hebben op de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas; dit zijn de beschermde afnemers;
  • Personen met een actieve budgetmeter voor elektriciteit of aardgas;
  • Personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (code van het ziekenfonds op klevertje eindigt op 1);
  • Personen in schuldbemiddeling of in collectieve schuldregeling;
  • Personen die door het OCMW begeleid  worden omwille van betalingsmoeilijkheden;
  • Personen die een woning huren van een sociaal verhuurkantoor of sociale huisvestingsmaatschappij;
  • Personen die een woning huren bij een OCMW of lokaal bestuur;
  • Personen die een woning huren op de private huurmarkt met een geregistreerde huurprijs van max. € 462,74 (of € 512,74 in centrum- of grootsteden of vlabinvestgebied).
  • Personen waarvoor een verzoek tot afsluiting van gas of elektriciteit werd ingediend bij de Lokale Adviescommissie

Waar kan je een energiescan aanvragen?

De eandisbrochure 'Verdien veel geld zonder grote moeite' bundelt snelle spaartips voor energie die je thuis eenvoudig kan toepassen. Je kan de brochure afhalen op de dienst Ruimtelijke Ordening.