Krokusvakantie 

De krokusvakantie is in aantocht. Tijd voor leuke dingen!

De sport- en jeugddienst hebben een gamma aan toffe activiteiten uitgewerkt. Je leest er alles over in de folder.

Inschrijven kan vanaf 1 februari om 9u via http://reserveren.demixx.be/

Sollicitatie animator speelplein en BKO 

Tijdens de zomervakantie zoekt de jeugddienst en dienst buitenschoolse kinderopvang enthousiaste animatoren voor de zomerwerking. De animatoren begeleiden activiteiten voor kinderen van 2,5 tot 15 jaar.

Voorwaarden voor aanwerving:

  • Je bent minimum 17 jaar op het moment van indiensttreding.
  • Je bent enthousiast, creatief en vlot in de omgang.
  • Je bent verantwoordelijk, betrouwbaar, stipt en geduldig.
  • Je volgt de verplichte voorbereidingsdag op zaterdag 30 maart
  • Als kandidaat voor de speelpleinwerking heb je bij voorkeur ervaring met kinderen en/of jongeren of in het bezit van een attest van animator in het jeugdwerk.
  • Als kandidaat voor BKO ben je in het bezit van een vereist diploma. De diplomavereisten worden opgelegd door Kind & Gezin. Het overzicht vind je hier. Twijfel of je voldoet aan de diplomavereisten neem dan contact op via kinderopvang@ocmwherselt.be
  • De algemene taken van een monitor kan je hier nalezen.

Wat mag je verwachten?

  • Je komt terecht in een fris, enthousiast en dynamisch team.
  • Je werkt als animator onder een contract van tijdelijke tewerkstelling in de socio-culturele sector. De vergoeding is gelijk aan het loon van een jobstudent.
  • Je hebt recht op maaltijdcheques.

Solliciteren kan tot uiterlijk 3 februari. Nieuwe animatoren die zich kandidaat stellen worden uitgenodigd voor een gesprek op 23 februari. 

Alle informatie en online sollicitatieformulier vind je op https://www.herselt.be/vrije-tijd/jeugd/activiteiten/speelpleinwerking.

Programma Cultuur & Welzijn - Voorjaar 2019 

Voor volgende workshops zijn nog plaatsen vrij en kan je nog inschrijven:

Workshop juwelen maken
Workshop herstellen van juwelen
Digitale fotografie voor beginners
Maak een originele zomerhoed
Make-up voor 50 plussers
Kleuradvies
Decoreren met servetten en copy transfer
Naaien voor beginners
Beeldhouwen in hout voor beginners
Aanleg van een kruidentuin i.s.m. “Tuinhier”
Kruiden verwerking
Zomerse cocktail maken met zelfgemaakte ingrediënten
Workshop interieur-“ruimte en kleur”
Lessenreeks bloemschikken
Onzichtbaar ziek

Meer informatie over de workshops is terug te vinden op Workshops en in Herselt Leeft! van december 2018/januari 2019.

Hoe online inschrijven
Ga naar reserveren.demixx.be.
Indien je nog geen gebruikersnaam en paswoord hebt, vraag je deze aan bij de zaalwachter van de Mixx via reserveren.demixx.be.
Nadat je bent ingelogd, klik je op ‘inschrijven voor activiteiten’. Je kiest vervolgens de workshop van je keuze.

Digitaal: reserveren.demixx.be
Via e-mail: cultuur@herselt.be

Betalingen
Je ontvangt na bevestiging van inschrijving een factuur. De factuur dient betaald te worden vóór de aanvang van de module met de gestructureerde mededeling, vermeld op de factuur. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.

Annulatie
Annuleren is kosteloos tot 7 dagen voor de aanvang van de module. Wanneer kinderen ingeschreven hebben voor een module, maar niet aanwezig zijn, worden de plaatsen aangerekend tenzij een doktersattest kan voorgelegd worden.

Stem-Academie Herselt 

Kinderen van 10 tot 12 jaar (geboortejaar 2006-2008) kunnen deelnemen aan de STEM-academie. Je dient vooraf in te schrijven en dit ten laatste 7 dagen vóór de aanvang van de module.Per module betaal je 25 euro.

Je kan nog inschrijven voor 2 modules in 2 verschillende thema’s: Techniek en Natuur.

Module: Techniek
WiWeTeR (lees wieweeter) laat je zelf aan de slag gaan zoals een echte technoloog. Via de experimenten kom je heel wat te weten.
Waar: VTC De Mixx –zaal Blaberg
Wanneer: zaterdag van 9u30 tot 12u
23/2:    Duizend bommen en granaten
2/3:      EHBO – 4 kids
9/3:      Bibberbot
16/3:    Muziek in de wetenschap
23/3:    Wieken in de wind

Module: Natuur

“Natuur en Wetenschap VZW” laat je de natuur écht beleven en we trekken er op uit.
Waar: VTC De Mixx – zaal Blaberg
Wanneer: zaterdag van 9u30 tot 12u
27/4:    Vogelspinnen
4/5:       Herbarium 1
11/5:     Schedels
18/05:  Fascinerende natuur
25/5:    Herbarium 2

Meer info en inschrijving: cultuur@herselt.be of 014/53 90 87
Digitaal inschrijven: reserveren.demixx.be

Zondag 3 maart: Verhalenfestival De Merode

Bibliotheek en Cultuurdienst Herselt organiseren i.s.m. Provinciaal Groendomein Herselt een verhalenwandeling.
Het verhaal gaat over Kamiel, verhuizer bij de firma 'Ruim & Op'. Hij moet in de buurt van Mie Maan een huizeke gaan opruimen. Op het einde van de dag heeft hij alle spullen op de vrachtwagen gestapeld en is hij op weg naar het containerpark. Nog efkes stoppen bij Mie Maan voor een lekker taske koffie. Als hij wil vertrekken, valt zijn oog op een oude, vieze, versleten koffer. 'Wacht eens efkes, wat zit daar in die valies?' vraagt Kamiel zich af en voorzichtig opent hij de koffer... allemaal 'mini-spulletjes van mini-mensjes of van Alvermannetjes ?' Wil jij ook weten wat er in die koffer zit?
Kom dan op zondag 3 maart naar Mie Maan en ga samen met ons op zoek in de bossen van Hertberg.

Alle kinderen van 6 tot 12 jaar, onder begeleiding van volwassenen zijn welkom. De wandeling is 3 km lang, deels over onverhard parcours en duurt een uurtje.

De vertellingen verlopen in groepen van max. 30 pers. en duren ongeveer anderhalf uur.
Vertrek: om 9u30, 10u00 of 10u30
Deelname: 4 euro per pers. (warme of koude drank en een versnapering zijn inbegrepen)
Info: cultuur@herselt.be - 014/53 90 56

Inschrijven: www.reserveren.demixx.be

Openbaar onderzoek waterbeheerplanning 

Water belangt ons allemaal aan. Daarom krijgt iedereen de kans om mee vorm te geven aan het waterbeleid van de toekomst. Van 19 december 2018 t.e.m. 18 juni 2019 loopt het openbaar onderzoek over de waterbeleidsnota 2020-2025 en het tijdschema en werkprogramma voor de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027.

De waterbeleidsnota is een beleidsdocument met de algemene visie op het integraal waterbeleid en een overzicht van de belangrijke waterbeheerkwesties. Het tijdschema en werkprogramma informeert over het voorbereidingsproces voor de volgende stroomgebiedbeheerplannen. Bijzondere aandacht gaat naar de inspraakmogelijkheden bij de voorbereiding van de plannen.

Tot en met 18 juni 2019 kan u de documenten nalezen op www.volvanwater.be en zelf uw mening en suggesties geven via een inspraakformulier.

Energiescan voor kapperszaken en welnness 

Studenten energietechnologie thomas more zoeken KAPPERS-EN WELNESSzaken voor screening energieverbruik

Voor het vierde jaar op rij voeren de studenten energietechnologie aan Thomas More Kempen energiescreenings uit bij handelszaken. Dit jaar ligt de focus op kappers-en welnesszaken. Doel van het project is om met de studenten het energieverbruik van deze handelszaken in kaart te brengen en aanbevelingen te doen om hun energiefactuur te doen dalen.  Daarmee ondersteunen de studenten de doelstelling van Kempen2020, het engagement van 29 Kempense gemeenten om 20% CO2 te besparen tegen 2020.

Tiemen Thijssen, docent bij Thomas More: “We kiezen dit jaar heel specifiek voor kappers en welnesszaken. De klant wil een hoog comfortgevoel bij deze zaken. Deze eis gaat gepaard met hoge energiekosten. Onze studenten moeten ervoor zorgen dat er niet aan comfort wordt ingeboet, maar dat de handelaars toch een mooie energiebesparing kunnen realiseren. Een hele uitdaging dus!”

In de eerste fase van het project worden er kappers-en welnesszaken uit de regio Kempen gezocht om deel te nemen aan het project. Geselecteerde handelszaken worden persoonlijk op de hoogte gebracht. In een tweede fase voeren teams van vier studenten energiescans uit in de geselecteerde kappers-en welnesszaken. De resultaten van deze scans worden geanalyseerd en vergeleken met gelijkaardige handelszaken. Deelnemers krijgen vervolgens advies en worden begeleid om hun energieverbruik te doen dalen. De resultaten van het project worden eind mei voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners. Het project loopt van 27 februari tot 22 mei 2019.

Spreekt dit project jou aan? Heb je een kappers-of welnesszaak en wil je graag jouw energieverbruik eens grondig onder de loep nemen? Geïnteresseerde handelszaken kunnen zich aanmelden tot 6 februari 2019 via www.kempen2020.be/energiestudie.

Voor meer informatie over het project en voorwaarden om deel te nemen kan je eveneens terecht op bovenstaande website.

Heb je nog vragen?

Tiemen Thijssen, tiemen.thijssen@thomasmore.be, , T 014 56 23 10

Ellen Leys, ellen.leys@iok.be, T 014 56 45 15

Vacatures 

 

Het gemeentebestuur, AGB en sociaal huis van Herselt zijn momenteel op zoek naar meerdere medewerkers (m/v/x).:

- een deskundige financiën 

- een begeleid(st)er voor de buitenschoolse kinderopvang

Voor de zomer 2019 zoeken wij nog gemotiveerde jobstudenten. 

U vindt alle vacatures hier terug.

Heraanleg dorpskern Olen-Centrum verkeershinder 

Vanaf maandag 7 januari 2019 starten de nutsmaatschappijen in Olen-Centrum met de voorbereidende werken voor de heraanleg van de dorpskern.

Tijdens deze werkzaamheden geldt er voor de volledige periode éénrichtingsverkeer op de N152 van Herentals in de richting van Herselt.

Voor plaatselijk verkeer -3,5 ton is er een omleiding via de Tramstraat, Herentalseweg en Hezewijk om richting Herentals te rijden. Voor al het andere verkeer is er een grote omleiding via Herselt, Westerlo en Geel-Zammel om de oprit Geel-West (E313) te bereiken. 

De werken van de nutsmaatschappijen duren vermoedelijk tot eind april waarna de aannemer van start gaat met de effectieve herinrichting van de dorpskern in Olen-Centrum.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken over de werken in Olen-Centrum? Check dan zeker www.slimdoorolen.be of schrijf je in voor de Slim door Olen-nieuwsbrief.

Meldpunt waterlopen 

De provincie Antwerpen, beheerder van maar liefst 2.400 km aan onbevaarbare waterlopen, heeft een vernieuwd Meldpunt gelanceerd. Om het beheer van de waterlopen in goede banen te leiden, is extra informatie niet alleen welkom, maar ook van groot belang. Meldingen helpen de provincie immers tijdig in te grijpen bij problemen. En zo kan erger vaak voorkomen worden.
Zie je iets ongewoons in of rond het water? Dan kan je dit via www.meldpuntwaterlopen.be aan de provincie melden. Je melding wordt meteen opgevolgd én je wordt ook verder op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Onze leefomgeving kan er alleen maar beter op worden!

 

Stem-Academie Herselt 

STEM staat voor Science, Technologie, Engineering en Mathematics. In jouw taal is dat exacte wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Stem-Academie Herselt biedt vier modules aan: Wetenschap, Leren Programmeren, Techniek en Natuur.
Elke module bestaat uit 5 workshops.

Ben je tussen 10 en 12 jaar en heb je zin om hierrond iets leuks uit te proberen? Lees dan snel deze folder.

RUP Woonkernen Definitief vastgesteld in de gemeenteraadszitting van 25 juni 2018

De Gemeente heeft voor al zijn kernen (Herselt centrum, Ramsel, Blauberg, Bergom, Varenwinkel) en de landelijk woonlinten (overdruk) een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ‘Woonkernen’ opgemaakt. 
Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Woonkernen is van kracht sinds 3 september 2018.
Klik hier voor meer info

Code groen: rook- en vuurverbod opgeheven 

Het rook- en vuurverbod werd na advies van Agentschap Natuur en Bos en brandweerzone Kempen opgeheven.

Sportmixx 2018 - 2019 

Een nieuw schooljaar, een vernieuwd sportmixx-programma.

Een deel van de sporten blijft behouden, een nieuw deel komt er bij.
We starten alle lessen vanaf maandag 3 september en de rest ken je:

meer dan 30 uren sport per week ... sporten voor alle leeftijden ... voor elke leeftijd minimum 7 keuzemogelijkheden ... 1 kaart voor alle sporten ... 1 kaart voor de hele familie ... kom wanneer je kan, inschrijven hoeft niet ... betaal enkel als je komt, geen lidgeld ... steeds verzekerd ... 
en ongelooflijk PLEZANT

Voor het gedetailleerde programma, klik HIER

Uitslagen Herselts Joggingcriterium 2018 

Uitslagen Bergomloop

Uitslagen Dry Eyckenjogging

 

 

Uitslagen Kruistocht

Uitslagen Ramselse Routeloop

Uitslagen Limbergjogging

 

 

Ziekte van Newcastle Verbod op verzamelen pluimvee

Het Voedselagentschap heeft op 2 juli jl. noodmaatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte van Newcastle in de hobbysector tegen te gaan. Hierdoor geldt er tot eind juli een verbod op verzamelingen met pluimvee en hobbypluimvee. Ook is het verhandelen of overdragen van deze dieren naar en door hobbyhouders niet meer toegelaten.... Het FAVV zal het besluit met noodmaatregelen op 1 augustus vervangen door een ministerieel besluit waarin dezelfde verbodsbepalingen voor onbepaalde tijd overgenomen worden. Indien u vragen heeft, dan kan u altijd contact opnemen met de lokale Controlediensten van het FAVV, waarvan de contactgegevens terug te vinden zijn op www.favv.be/

Droogte aanvraag schattingscommissie 

Door uitzonderlijke meteorologische verschijnselen zoals overvloedige regen, hagelbuien, vorst, aanhoudende droogte… kan er grote schade aan teelten en gewassen ontstaan.

Een landbouwer die van mening is dat zijn oogst schade geleden heeft wegens dergelijke uitzonderlijke omstandigheden, kan de schadecommissie laten samenroepen om de schade te komen vaststellen. Hij roept hiervoor de schadecommissie samen van de gemeente waarin de getroffen percelen gelegen zijn.

Verder verzamel je best zelf nog extra bewijzen van de schade, zoals bijvoorbeeld foto’s.     

Aangifte schade

Vul onderstaande formulieren volledig in en bezorg ze aan financien@herselt.be of op de financiële dienst op het Gemeentehuis.

Meer info

Meldingsformulier

Bijkomende percelen

Academie voor Beeldende Kunst breidt uit! 

De voormalige tekenschool evolueert! Vanaf volgend schooljaar zal de Academie zijn aanbod voor volwassenen uitbreiden. Deze graad is bedoeld voor m/v/x van 18 tot 99 jaar zonder artistieke achtergrond. De Academie wil weten naar welke opleidingen de meeste vraag is.

Laat ons weten in welke opleidingen jij mogelijk interesse hebt! Vul de online-enquête in via  https://nl.surveymonkey.com/r/JQMYPRP

Deze enquête neemt maar één minuut in beslag en beslaat één pagina.

 

Kwalitatieve rookmelders 

De vijftien gemeenten binnen Brandweer zone Kempen slaan de handen in elkaar. Via de campagne georganiseerd door de Stichting Brandwonden biedt het gemeentebestuur als tussenpersoon voor 16,00 euro per stuk een kwalitatieve rookmelder aan. De rookmelders worden verkocht aan de balie in de inkom van het gemeentehuis. Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Een rookmelder installeer je snel en eenvoudig. Meer info:

Sportmixx 2017-2018 

Here we go again... Vanaf 1 september 2017...
27 uren sport
per week ... sporten voor alle leeftijden ... voor elke leeftijd minimum 7 keuzemogelijkheden ... 1 kaart voor alle sporten ... 1 kaart voor de hele familie ... kom wanneer je kan, inschrijven hoeft niet ... betaal enkel als je komt, geen lidgeld ... steeds verzekerd ...  en ongelooflijk PLEZANT

Voor het volledige programma, klik hier

gemeentelijk RUP  Woonzones bis

De opmaak van dit Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Woonzones bis’ is een voortvloeisel van het provinciaal RUP ‘clusters weekendverblijven C11, C12, C13, C15 en C21’ te Herselt. Het RUP ‘Woonzones bis’ reserveert bijkomend woongebied, bestemd voor herhuisvesting van permanente bewoners van weekendverblijven.

Meer info

Activiteiten paasvakantie 

De paasvakantie is in aantocht. Tijd voor leuke dingen! De sport-, jeugddienst en bibliotheek hebben samen een gamma aan toffe activiteiten voor jou uitgewerkt. Het werd een gevarieerd aanbod waarbij sport, spel, experimenteren, film, knutselen en feesten aan bod komen. In de folder vind je alle activiteiten terug.

Inschrijven kan via http://reserveren.demixx.be/

Kwalitatieve rookmelders 

De vijftien gemeenten binnen Brandweer zone Kempen slaan de handen in elkaar. Via de campagne georganiseerd door de Stichting Brandwonden biedt het gemeentebestuur als tussenpersoon voor 16,00 euro per stuk een kwalitatieve rookmelder aan. De rookmelders worden verkocht aan de balie in de inkom van het gemeentehuis. Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen. Een rookmelder installeer je snel en eenvoudig. Meer info:

gemeentelijk RUP  Woonzones bis

De opmaak van dit Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ‘Woonzones bis’ is een voortvloeisel van het provinciaal RUP ‘clusters weekendverblijven C11, C12, C13, C15 en C21’ te Herselt. Het RUP ‘Woonzones bis’ reserveert bijkomend woongebied, bestemd voor herhuisvesting van permanente bewoners van weekendverblijven.

Meer info

Zwemsubsidies 

Vanaf januari 2017 kunnen Herseltse inwoners zwemsubsidies verkrijgen indien zij gebruik maken van een 10-beurtenkaart of jaarabonnement in de zwembaden van Westerlo en Aarschot.

Lees hierover alles in het subsidiereglement en maak gebruik van het aanvraagformulier.

2018/08333 OMV_2018097361

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft het omgevingsdossier met als intern nummer 2018/08333 en omgevingsnummer OMV_2018097361, ontvangen op 13/08/2018. Het betreft een aanvraag tot het aanleggen van de voortuin met parkings en groen. De aanvraag heeft betrekking op een perceel met als adres Blaubergsesteenweg 165 2230 Herselt en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie E 431 N2.

 

Tijdens de zitting van 17/09/2018 heeft het College van Burgemeester en Schepenen de vergunning  afgeleverd.

bekendmaking beslissing 2018/08383 OMV_2018144344

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft het omgevingsdossier met als intern nummer 2018/08383 en omgevingsnummer OMV_2018144344, ontvangen op 27/11/2018. Het betreft een aanvraag tot het bouwen van een eengezinswoning. De aanvraag heeft betrekking op een perceel met als adres 13013B0530/00A000 en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie B 530 A.

Tijdens de zitting van 10/12/2018 heeft het College van Burgemeester en Schepenen de vergunning afgeleverd.

bekendmaking beslissing 2018/08353 OMV_2018113047

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft het omgevingsdossier met als intern nummer 2018/08353 en omgevingsnummer OMV_2018113047, ontvangen op 24/09/2018. Het betreft een aanvraag tot het regulariseren van een veranda en bovenbouw bij een zonevreemde tweegezinswoning. De aanvraag heeft betrekking op een perceel met als adres Kroonstraat 6 2230 Herselt en met als kadastrale omschrijving (afd. 1) sectie F 615 W, (afd. 1) sectie F 615 R, (afd. 1) sectie F 615 X en (afd. 1) sectie F 615 Y.

Tijdens de zitting van 17/12/2018 heeft het College van Burgemeester en Schepenen de vergunning afgeleverd.