Herselt Zomert! zomerbrochure 2019 

Vandaag, 18 juni, valt onze gloednieuwe brochure “Herselt Zomert” bij alle inwoners van Herselt in de bus. In deze zomerbrochure vind je een chronologisch overzicht van tal van festiviteiten en sportieve of culturele activiteiten voor het hele gezin die deze zomer doorgaan in Herselt en de verschillende deeldorpen.

We hopen dat jullie dankzij deze activiteiten een spetterende zomer beleven in Herselt!

Ontving jij deze brochure niet of woon je niet in onze mooie gemeente maar wil jij samen met Herselt “zomeren”? Haal dan de zomerbrochure in de Mixx of op het gemeentehuis. Of download ze hier.

CINEMA@HERSELT: FOODTRUCKS GEZOCHT 

Bibliotheek Herselt organiseert “Cinema@Herselt” op donderdag 4 juli en dinsdag 13 augustus en wil graag het geheel opluisteren met hapjes en drankjes. We willen u de kans geven om deel te nemen aan dit evenement dat plaatsvindt in het park achter de kerk van Herselt op donderdag 4 juli, en op het pleintje Roteinde in Ramsel op dinsdag 13 augustus. Dit evenement start telkens om 20.00 u. en eindigt om 24.00 u. Hebt u interesse om uw diensten aan te bieden op één of op beide avonden, kan u zich kandidaat stellen. Dit doet u door een mail te sturen naar: bibliotheek@herselt.be waarbij u volgende informatie doorgeeft:

 • Naam/adres/telefoonnummer
 • aanbod
 • prijslijst
 • hoeveel ruimte die u nodig hebt
 • voorzieningen die u nodig hebt: elektriciteit; afvoer afvalwater,…

Uw deelname is volledig gratis; er wordt geen annulatievergoeding voorzien als de activiteit niet doorgaat omwille van slecht weer. De opkomst bij het evenement kan niet worden ingeschat en kan geen element zijn voor schadevergoeding te bekomen.

Inschrijven, evenals het raadplegen van het 'reglement ambulante handel op openbaar domein' voor dit evenement, kan je op de website https://www.herselt.be/economie---werk/ambulante-handel

Het is noodzakelijk hiervoor onderstaande documenten in te vullen vòòr zondag 23 juni 2019 en te bezorgen aan bibliotheek@herselt.be 

Alle info over het gebruik van elektriciteitskasten vind je op https://www.herselt.be/images/upload/Documenten/Financien/Retributiereglementen/20181217elektriciteit.pdf 

 Aangezien de plaatsen beperkt zijn zal het bestuur op basis van aanbod, prijslijst en technische mogelijkheden een keuze maken tussen de verschillende kandidaten.

Sportkampioenen 2019 

Ben je kampioen in een sportdiscipline geworden?
Zowel individueel of in een groepssport?

Vul dit document in en je zal gehuldigd worden op de Herseltse kampioenenviering op zaterdag 10 juli!!

Stem-Academie Herselt 

STEM staat voor Science, Technologie, Engineering en Mathematics. In jouw taal is dat exacte wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.

Stem-Academie Herselt biedt vier modules aan. Elke module bestaat uit 5 workshops.

Ben je tussen 10 en 12 jaar en heb je zin om te experimenteren? Dan zijn deze fascinerende STEM-workshops iets voor jou. Lees er alles over in folder.

Zomerbrochure 2019 

Het wordt een onvergetelijke zomer!

De buitenschoolse opvang, sport- en jeugddienst hebben een gamma aan leuke activiteiten tijdens de zomervakantie. Je vindt alle info in de zomerbrochure.

Inschrijven kan vanaf 2 mei om 9u via reserveren.demixx.be 

 

Inzameling landbouwfolies:18 tot 28 juni 

Tussen dinsdag 18 juni en vrijdag 28 juni kunnen opnieuw landbouwfolies naar het recyclagepark gebracht worden. Kuilfolie kan gratis worden aangeleverd, voor wikkelfolie geldt een tarief van 0,02 euro/kg. 
De folies moeten afzonderlijk worden aangeboden in 2 ondersoorten:
- kuilfolie en zakgoed dikker dan 0,10 mm: kuilfolie, kunstmestzakken, veevoederzakken, kalvermelkzakken
- wikkelfolie: landbouwfolie dunner dan 20 micron en wikkel- of stretchfolie van gras- of hooibalen

Netten, zeilen, autobanden, harde kunststoffen, tuinbouwfolie en geperforeerde folie, nopjesfolie, bigbags, koorden en touwen, oogstresten en zand (folies moeten bezemschoon zijn) zijn niet toegelaten. De folie moet aangeleverd worden in bundels (± max. 50 kg) en mag niet eindeloos lang zijn. De pakketten moeten manueel hanteerbaar blijven.

Uitslagen Herselts Joggingcriterium 2019 

Uitslagen Bergomloop

Uitslagen Dry Eyckenjogging

 

 

Uitslagen Kruistocht

Uitslagen Ramselse Routeloop

 • 200 m meisjes
 • 200 m jongens
 • 400 m
 • 600 m
 • 5 km 
 • 10 km

Uitslagen Limbergjogging

 • 200 m meisjes
 • 200 m jongens
 • 400 m
 • 600 m
 • 5 km
 • 10 km

Petanquetoernooi Beker van Herselt 2019 

Na een fel bevochten en spannend toernooi werden dit de winnaars op zaterdag 25 mei 2019:

Willy Bollen, Frans Peeters en Louis Steurs mogen zich dit jaar kampioen van Herselt noemen!

Voor het foto's en de volledige uitslag, klik hier

Wees niet gek. Doe de tekencheck! 

Teken en de ziekte van Lyme kwamen de afgelopen jaren geregeld in het nieuws omdat er heel wat misverstanden rond bestaan. Mag je bijvoorbeeld een teek verbranden bij het verwijderen of net niet? En hoe ziek kun je worden van een tekenbeet?
De gloednieuwe campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’ geeft iedereen die in de natuur komt dit eenvoudige advies over teken:

 1. Controleer jezelf en anderen op tekenbeten elke keer nadat je in de natuur bent geweest.
 2. Vind je een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.
 3. Volg een maand lang de mogelijke symptomen. Ga naar je huisarts bij één van de symptomen.  De ziekte van Lyme kan je behandelen met antibiotica.

Meer info: Neem een kijkje op www.tekenbeten.be

Subsidie asbestophaling 

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. De Kempense gemeenten, IOK Afvalbeheer en OVAM maken werk van een versnelde afbouw van asbest. Het is nu ook mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. Concreet worden plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen geleverd. Je vult deze zelf met jouw asbestgolfplaten en/of asbestcementleien. Nadien komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen. Tot 80% goedkoper.
Kleinere hoeveelheden kan je ook afvoeren naar het recyclagepark. Per gezin en per jaar kan je 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …) gratis afvoeren.

Meer info en voorwaarden: www.iok.be

Wil jij zwerfvuilmeter of -peter worden? 

Zwerfvuil is een echte plaag geworden. Blikjes, zakjes, papier,... worden zomaar weggegooid zodat ze langs de straatkant belanden. Deze rommel verdwijnt niet vanzelf. Vind je het ook belangrijk dat onze omgeving er netjes bijligt? Wil je hiervoor je steentje bijdragen? Dan kan dat door je te engageren als zwerfvuilmeter/peter.

Is dit iets voor jou of wil je eerst meer info?
Laat het weten aan de milieudienst op 014/53 90 44 of via milieu@herselt.be

Advies van de gemeente over GRUP De Merode 

De Vlaamse overheid organiseerde een publieke consultatie over de start- en procesnota voor de opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het kasteelpark de Merode op grondgebied van de gemeenten Westerlo en Herselt in de vallei van de Grote Nete.

Ook de gemeente bracht haar advies uit met als belangrijkste aandachtspunten:

 • het voorzien van een veilige toegangsweg langs de Diestsebaan
 • het vrijwaren van de Hoge Dreef
 • het opnemen van de parkeerbehoefte in de mobiliteitsstudie
 • het voorzien van voldoende parkeerruimte op eigen terrein
 • het onderzoeken van de milieu-effecten, natuureffecten en water
 • er moet een duidelijke meerwaarde voor de omgeving gecreëerd worden
 • de toegankelijkheid voor het publiek moet worden gegarandeerd.

De bezwaarschriften die werden ingediend, werden bezorgd aan het departement omgeving.

Doel van het plan is om het cultureel en historisch erfgoed van het kasteel en het park de Merode in stand te houden door het mogelijk maken van een commercieel toeristisch-recreatieve ontwikkeling in het kasteelpark de Merode én het aanduiden van een erfgoedlandschap.

De startnota is een eerste stap van het geïntegreerde planningsproces, dat bestaat uit 5 fases waarbij het resultaat telkens geconsolideerd wordt in een van de volgende documenten:

 1. de startnota;
 2. de scopingnota;
 3. het voorontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan;
 4. het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan;
 5. het definitieve ruimtelijk uitvoeringsplan.

Aftellen tot avontuurlijke kinderspeelzone ‘Klein Rome’ aan VTC de Mixx klaar is 

Afgelopen vrijdag werd de Alvermannenhut voor de kinderspeelzone ‘Klein Rome’ aan de Mixx al opgeleverd. Naast het speelhutje kwamen er ook al een coole wilgentunnel en zitbankjes voor de ouders om hun spelende kroost in de toekomst in het oog te houden.

De site wordt deze zomer nog verder afgewerkt en hopelijk kan deze speelzone binnenkort geopend worden zodat de kinderen naar hartenlust in dit stukje cultureel erfgoed kunnen ravotten.

Houd zeker deze website en Facebookpagina in de gaten voor de laatste updates.

De uitwerking van de speelzone ‘Klein Rome’ is gebaseerd op de historiek van elke heuvel en met de nodige aandacht voor het ecologische en landelijke.

Velen weten het niet, maar Herselt werd in de volksmond vroeger ‘klein Rome’ genoemd. De reden hiervoor is dat Herselt geografisch in een kom ligt, omgeven wordt door 7 heuvels, net als Rome!

De 7 heuvels werden vertaald in 7 speelzones voor kinderen. Je kan op onze site dus de Molenberg, Ramselse Berg, Konijntjesberg, Hertberg, Kapittelberg, Venusberg en Limberg terugvinden.

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van ELFPO.

Uitgebreidere info-> facebook.com/sitekleinrome/

Vraag je evenement op tijd aan! 

Het gemeentebestuur wil organisatoren van evenementen zo goed mogelijk helpen om in orde te zijn met de wettelijke reglementeringen.

Omdat veel particuliere vaten in de parochiezaal van Herselt vaak laattijdig aangevraagd worden, wil het gemeentebestuur organisatoren er aan herinneren om deze minstens 2 maanden voordien aan te vragen. Deze termijn wordt vanaf nu al strikt toegepast voor vaten en vanaf 1 januari 2020 voor alle evenementen.

Meer info over hoe je een evenment aanvraagt en het aanvraagformulier, vind je hier.

Bibliotheek aan huis: gratis boeken aan huis voor minder mobielen

Ben je een boekenwurm, lees je al eens graag een tijdschrift? Ben je moeilijk te been? Dan biedt de bibliotheek van Herselt jou de ideale oplossing aan. Wij brengen je met plezier de bibliotheek gratis aan huis!

Hoe?

Een vrijwilliger komt bij jou langs met boeken, tijdschriften, dvd's, en voor een fijne babbel voor wie dat wil. De lener spreekt af met de vrijwilliger wat hij/zij graag leest en welke genres hem/haar interesseren.

Voor wie?

Inwoners van alle deeldorpen van Herselt die minder mobiel zijn en zelf niet meer naar de bibliotheek kunnen komen:

 • Senioren

 • Langdurig zieken

 • Personen met een beperking

Hoe kan ik gebruik maken van deze dienst?

Contacteer gerust de bibliotheek via:

Openbaar Onderzoek: Ontwerp waterbeleidsnota 2020-2025 en tijdschema en werkprogramma voor de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 

Van 19 december 2018 tot en met 18 juni 2019 kunt u uw mening geven over het ontwerp voor de waterbeleidsnota 2020-2025, met de beleidsvisie van de Vlaamse Regering op het integraal waterbeleid en het overzicht van belangrijke waterbeheerkwesties, en over het tijdschema en werkprogramma voor de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027.

Voor meer info kan u onderstaande link raadplegen:

http://www.volvanwater.be/

Heraanleg dorpskern Olen-Centrum – verkeershinder 

Vanaf maandag 7 januari 2019 starten de nutsmaatschappijen in Olen-Centrum met de voorbereidende werken voor de heraanleg van de dorpskern.

Tijdens deze werkzaamheden geldt er voor de volledige periode éénrichtingsverkeer op de N152 van Herentals in de richting van Herselt.

Voor plaatselijk verkeer -3,5 ton is er een omleiding via de Tramstraat, Herentalseweg en Hezewijk om richting Herentals te rijden. Voor al het andere verkeer is er een grote omleiding via Herselt, Westerlo en Geel-Zammel om de oprit Geel-West (E313) te bereiken. 

De werken van de nutsmaatschappijen duren vermoedelijk tot eind april waarna de aannemer van start gaat met de effectieve herinrichting van de dorpskern in Olen-Centrum.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken over de werken in Olen-Centrum? Check dan zeker www.slimdoorolen.be of schrijf je in voor de Slim door Olen-nieuwsbrief.

Meldpunt waterlopen 

De provincie Antwerpen, beheerder van maar liefst 2.400 km aan onbevaarbare waterlopen, heeft een vernieuwd Meldpunt gelanceerd. Om het beheer van de waterlopen in goede banen te leiden, is extra informatie niet alleen welkom, maar ook van groot belang. Meldingen helpen de provincie immers tijdig in te grijpen bij problemen. En zo kan erger vaak voorkomen worden.
Zie je iets ongewoons in of rond het water? Dan kan je dit via www.meldpuntwaterlopen.be aan de provincie melden. Je melding wordt meteen opgevolgd én je wordt ook verder op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Onze leefomgeving kan er alleen maar beter op worden!

 

Sportmixx 2018 - 2019 

Een nieuw schooljaar, een vernieuwd sportmixx-programma.

Een deel van de sporten blijft behouden, een nieuw deel komt er bij.
We starten alle lessen vanaf maandag 3 september en de rest ken je:

meer dan 30 uren sport per week ... sporten voor alle leeftijden ... voor elke leeftijd minimum 7 keuzemogelijkheden ... 1 kaart voor alle sporten ... 1 kaart voor de hele familie ... kom wanneer je kan, inschrijven hoeft niet ... betaal enkel als je komt, geen lidgeld ... steeds verzekerd ... 
en ongelooflijk PLEZANT

Voor het gedetailleerde programma, klik HIER

Zwemsubsidies 

Vanaf januari 2017 kunnen Herseltse inwoners zwemsubsidies verkrijgen indien zij gebruik maken van een 10-beurtenkaart of jaarabonnement in de zwembaden van Westerlo en Aarschot.

Lees hierover alles in het subsidiereglement en maak gebruik van het aanvraagformulier.